1- 2 februari 2011

Tisdagen den 1 februari ...

Klockan är runt sju på kvällen. Ella är lagd och Adam har precis gett sig av på sin dagliga kvällspromenad. Jag har satt mig vid datorn för lite slösurf ...

Jag sitter o slöfiser samtidigt och så kommer det "kiss". Nej, det är ju inte kiss det är ju fostervatten! Tar mig snabbt till badrummet där det rinner ut en massa fostervatten. Blir lite snurrig i huvudet för jag ju nya underkläder som finns i sovrummet men hur ska jag ta mig dit utan att blöta ner resten av lägenhetsgolvet? O Adam, jag måste ringa Adam och telefonerna ligger ju utanför badrummet.

Så först måste jag ha rena underkläder så jag kan ta på binda och slippa läckage och sen ta mig till telefonen. Än så länge är det bara vattnet som känns, inga sammandragningar.

Jag finner efter inte alls lång stund lösningar på min problem och ringer till Adam. Ber honom gå hemåt igen o han undrar varför. Jaa, varför vill jag det? Han kommer på svaret själv ... nog också rätt nöjd med tanke på att vi hade fått ett beräknat datum på den 5 februari! (fast med vår lilla erfarenhet vet vi att det kan ta tid)

Innan Adam hinner hem hinner jag ringa Anna för att meddela att något är på gång. Jag kan ju omöjligt sitta tyst med denna information!

Adam kommer hem, letar upp telefonnumret till förlossningen och jag ringer för att få lite info om hur jag ska göra.

Barnmorskan som jag pratar med tycker att eftersom jag inte känner några sammandragningar så väntar vi tills kl är 21. Om jag då känner av värkar så avvaktar vi med att åka in tills det är dags men skulle jag fortfarande inte känna något kl 21 så bokar vi in en tid för koll.

Adam ringer sina päron och meddelar vad som är på gång. De anländer strax innan 21. Jag ringer återigen förlossningen. Meddelar att jag nu känner av sammandragningar (magen blir hård) men att det inte gör ont. Hon tycker att det låter som att det är på gång men för säkerhets skull så bokar vi in en undersökning till morgondagen kl 11 för då, menar bm, att allt är klart redan ändå!

Sammandragningar som känns lite mer startar vid 22. Då är det fokus för mig på att slappna av bara, så det är ganska lugnt. Adams päron går o lägger sig vid 12-tiden och då kan jag fortfarande sitta ner o andas lugn genom sammandragningarna. Vid ettiden känns de märkbart mer och jag tar stått i duschen en längre tid vilket hjälpte avsevärt. Det är nu mellan 4 o 7 minuter mellan sammandragningarna men de varar ej så länge (knappa minuten håller de i sig). Jag ringer återigen förlossningen då jag nu tycker det är jobbigt att stå upp o duschen är inte lika bekväm längre. Frågar hur långt det ska vara mellan värkarna o hur länge det ska hålla i sig. Men jag är välkommen in om jag känner för det. Testar dock duschen igen men får nu ropa in Adam för det gör så ont så han får hjälpa till att hålla i duschen.

Smärtan är nu väldigt kraftig men jag försöker slappna av i kroppen o bara flåsa igenom den. Vid halv två tycker jag bestämt att nu får vi nog åka in för nu gör det JÄTTEONT! Sabine är uppe och jag ger tummen upp när vi sticker iväg. Får två sammandragningar i bilen dit. Adam släpper av mig vid akutintaget och parkerar bilen. Där inne hinner jag nog få 2 eller 3 sammandragningar till.

Förutom jag, där inne, så är där även en familj med en yttepytte bebis o en 4åring och jag tänker att hellre i min smärtsamma position än att behöva ta hela familjen till akuten.

Adam kommer in och vi meddelar personalen vad vi vill o får komma in o ta hissen direkt till förlossningen. Hinner får någon sammandragning i hissen. Utanför hissdören, på förlossningen, står Anna-Lena och väntar på oss. Hon leder oss in i rum nr 12 och säger att jag ska ta av alla kläder. Jag verkar inte vilja göra bort mig och undrar för säkerhets skulle om verkligen ALLA kläder ska av? Jodå och så får jag på mig en vit mjuk rock istället! Det kommer en sammandragning till innan jag hinner lägga mig i sängen och jag känner att jag har svårt att hålla emot en krystning.

I sängen slipper jag iaf ctg och A-L känner av att jag är helt öppen men möjligt att en viss "kant" fortfarande är kvar. Hon känner igenom nästa sammandragningen o meddelar att nu kör vi!

Jag lever på lustgas i dryga timmen och försöker denna gången göra på "mitt" (Anna Wahlgrens) sätt. Det sätter är inte riktigt samma sätt som A-L tycker ... men jag står på mig. Hinner även med en liten diskussion om den här silikonflärpen som jag fick info om på mvc och det blir inget med den!

A-L o Tordis (undersköterskan) tycker att jag ska släppa lustgasen vid nästa sammandragning ... det tycker inte jag så det gör jag inte. Eftersom varje sammandragning är relativt kort får jag en spruta i skinkan med värkstimulerande. Jag märker ingen skillnad för jag är ganska trött och ger nog inte järnet vid varje krystning. Men ett par krystningar (tre eller fyra) känner jag att huvudet är på g ut och att kroppen nu "slinker ut". Jag vet att jag blundar när jag får bebisen på magen. Jag vet inte könet ... fast jag har ju nästan under hela graviditeten känt på mig att det är en kille. Jag säger till Adam: Säg inget, men vet du vad det blev?

Adam hade sett trodde han men samtidigt hade navelsträngen hängt i vägen så han var inte säker. Bebisen lyfts upp av A-L och hon frågar om jag ser? Nej, jag har inte mina glasögon ... men visst var det en Martha!

Under själva krystningarna kläms det lite på min mage emellanåt för att känna av när värken kommer. Detta säger jag ifrån att jag inte vill (kommer ju ihåg hur det fick tryckas med Ella).

När sen moderkakan inte riktigt vill komma ut krävs mer tryckningar men då får jag tillgång till lustgasen så det går bra till slut.

Jag var mycket glad efter att Martha hade kommit ut. Dels för att det hade gått så fort och dels för personalen. A-L kommenterade dock att jag var lite väl envis ibland. Mmm, men det har jag övat på i 33 år, sa jag, så det gick liksom automatiskt!

A- L fick sy ett stygn och sen tömde hon min urinblåsa ... nice!

Fick duschat o kissat själv också sen blev det fika såklart! Då var det Adams tur att trotsa ... men jag drack snällt te och äpplecider och tryckte i mig några mackor!

(Just det, mitt bland värkarna anlände en tredje person, en barnmorska som sa att jag skulle andas lugnt för bebisens skull och sen klappade hon mig snällt. Kommer mest ihåg att hon pratade mjukt, hade en varm hand och sa att det var hon som hade pratat med mig i telefonen)

Fick sen åka rullstol bort till BBavdelningen där Adam fick lämna av mig o Martha och sen sticka hem själv. Då var nog klockan efter 5 på morgonen.

Just det, innan avfärd mot BB vägdes, mättes och fotograferades Martha! 4205 gram, 52 cm och denna bild!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0